Tillbaka till bloggen

Vbl juli 2015

Grekland

 

Det grekiska folket röstade med klara siffror nej i söndagens folkomröstning om långivarnas krav för en fortsättning på Greklands lånepaket. På basen av intervjuer i flera olika medier med greker som röstat nej, helt i enlighet med sin vänsterregerings rekommendation, så säger väljarna att de röstat nej till ytterligare åtstramningspaket och sparåtgärder. Men kommer de att få sin vilja igenom?

”All vishets begynnelse är att erkänna fakta” är ett valspråk som myntades av Finlands tidigare president Paasikivi. Man får lätt uppfattningen att den grekiska vänsterregeringens valspråk är det motsatta, ”ju mer du förvränger fakta desto visare är du”. Det går inte att hitta en enda statschef i EU eller en enda högst uppsatt representant för någon av kreditgivarna som skriver under Greklands statsminister Tsipras löften till det grekiska folket om att grekernas förhandlingsposition förbättras om de säger nej. Och det är faktiskt ändå de som i praktiken avgör om de grekiska bankerna kan öppna denna vecka, om uttagstaket för vanliga grekers bankdepositioner hävs eller om den grekiska staten kommer att kunna betala ut löner och om grekiska pensionärer får sin pension. Att diverse vänstersinnade ekonomer eller Syrizas partifränder i andra länder visar förståelse för sina kolleger lär inte hjälpa dem i förhandlingarna. Också vårt eget vänsterparti beundrar Syriza-partiets ekonomiska politik stort och kallar det för en seger för demokratin när nej-sidan vann.

 

Morgonen efter folkomröstningen så meddelade den grekiska finansministern Varoufakis att han avgår. Om hans beslut betyder att han bär politiskt ansvar eller om det är ren och skär fanflykt kan man ha olika uppfattning om. Faktum är att de övriga europeiska ledarna har fått grundligt nog av den grekiske finansminstern vid det här laget. Han har anlänt till mötena på motorcykel för att få maximal uppmärksamhet. Han har fällt uttalanden inför möten som skulle ha fått en rockstjärna att rodna. Sedan har han rest hem till sitt folk och skällt ut och förolämpat de andra ländernas statschefer och finansministrar och bland annat hävdat att EU-trojkan ägnar sig åt terrorism mot Grekland.

 

Grekland kommer efter detta inte att kunna betala tillbaka sina lån oberoende vad de vill. Tyvärr tyder allt också på att Finlands borgensförbindelser för de grekiska lånen kommer att kvitteras ut. Det återstår att se vad de säkerheter som regeringen Katainen krävde nu är värda men jag är något skeptisk. Den viktigaste lärdomen av detta är ända den att också den nation som lever över sina tillgångar så möter i något skede väggen. När det händer är det inte eliten som betalar priset utan de vanliga mänskorna. Så kommer det också att gå i Grekland. Det är vår plikt att se till att detsamma inte händer i Finland.

Mats Nylund

Categories