Tillbaka till bloggen

Sydin september 2014

Det blåser kring Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Tidigare denna vecka kom Yle med en nyhet om att stödet för Fennovoima i riksdagen har rasat jämfört med i mars 2014. Förfrågningen visar även att allt fler riksdagsledamoter är osäkra på sin ståndpunkt. Orsaken till ändringen och osäkerheten är utan tvivel läget i Ukraina och Rysslands agerande.

 

Även näringsministern Jan Vapaavuori har reviderat sin åsikt. I början av året krävde Vapaavuori att Fennovoima skulle ha ett starkt inhemskt ägarskap. För ett par veckor sedan specificerade han sitt uttalande med att säga att inhemskt i detta fall betyder europeiskt. Med andra ord anser Vapaavuori att ägarskapet inte behöver vara finländskt. Eller har någon kallat en spansk tomat för inhemsk?

 

Det som dock fick Vapaavuori att se kritiskt på Fennovoima, var deras senaste byte av ledningen. Före detta vd:n Juha Nurmi byts mot Toni Hemminki. Fennovoimas huvudägare Voimaosakeyhtiö SF byter även sin styrelseordförande. Man kan bara fråga sig varför de bestämmer sig för att byta ledning i så kritiska tider för bolaget. Även Vapaavuori har uttalat sig att man måste säkerställa att kunskapen finns kvar i bolaget, även efter ändringarna för att lovet ska kunna godkännas.

 

Det inhemska ägarskapet av Fennovoima har faktiskt betydelse. Fennovoima påstår att de har ett långt kontrakt med ryska Rosatom om leveransen av uran och att därmed är det finska energibehovet säkrat. Min tilltro till detta kontrakt är dessvärre rätt svagt. Vi har redan sett i Ukraina hur Ryssland utan hämningar använder sig av energipolitik som ett utpressningsmedel. Ryssland har inga problem med att bryta ett kontrakt.

 

För mig var den viktigaste orsaken till att jag röstade ja till Fennovoimas kärnkraftsprojekt år 2010 att vi skulle minska vårt energiberoende från Ryssland. Som jag ser det uppfylls detta krav inte längre. Om man ytterligare beaktar den ryska försvarsdoktrinen från år 2006 som säger att Ryssland förbehåller sig rätten att försvara ryska medborgare och ryska intressen också utanför landets gränser kan jag inte längre stöda Fennovoimas projekt. För mig står det klart att ett betydande ryskt ägande och dessutom rysk finansiering av ett kärnkraftsverksbygge i Pyhäjoki är ett sådant intresse.

Mats Nylund

Categories