Tillbaka till bloggen

Sydin maj 2015

Välkommen till Finland

 

Riksdagen talman är nummer två efter presidenten i den finländska hierarkin. Statsministern är nummer tre. När detta skrivs har riksdagen ännu inte valt talman men de tre största partierna har nominerat sina kandidater. Enligt tradition så är det riksdagens näst största parti som har talmansposten. Det partiet är som känt Sannfinländarna.

Sannfinländarnas kandidat till talmansposten heter Maria Lohela och hon blir med största sannolikhet vald. Maria Lohela är ung, utbildad och språkkunnig. Vi har båda varit medlemmar i riksdagens finansutskott de senaste åren så jag känner henne.

 

Det som är mest kontroversiellt med Sannfinländarnas kandidat är hennes åsikter. Enligt hennes blogg så ifrågasätter hon inte bara obligatorisk svenskundervisning utan hon ifrågasätter också svenskan som officiellt språk i Finland. Enligt Lohela är det nu dags att möta realiteten och konstatera att tiderna har förändrats. Hon anser att det att Finland hänger fast vid en officiell tvåspråkighet bygger på haltande resonemang och att det nu är hög tid att börja från rent bord. De svenskspråkiga är ju ändå bara fem procent av Finlands befolkning.

 

Maria Lohelas åsikter om invandrare är lika tillspetsade som hennes åsikter om Finlands tvåspråkighet. Hennes krönikor och blogginlägg om invandrare och flyktingar är helt i linje med Jussi Halla-ahos åsikter även om hennes språkbruk är lite mjukare. Hennes texter handlar om kostnader för invandringen, invandrarnas överrepresentation i brottsstatistiken och om kulturkrockar. Lohela var också en av de som undertecknade det beramade ”Njugga manifestet” som brukar betecknas som främlingsfientligt.

 

Riksdagens talman är en makthavare av rang. Talmannen fördelar ordet i plenum och talmannen leder talmanskonferensen som fastställer ramarna för riksdagens arbete. Talmannen är ofta värd för utländska gäster och talmannen brukar också ofta representera Finland ute i världen. Precis som vad gäller presidenten har talmännen oftast försökt ta distans till partipolitiken för att ha en hög legitimitet.

 

Jag är ytterst obekväm med att Finlands riksdag sannolikt röstar fram en talman som tycker att mitt modersmål inte längre borde vara ett officiellt språk i mitt fosterland. Jag föreställer mig att människor som flyttat till Finland för att bygga upp sitt liv här blir illa berörda om de läser Maria Lohelas texter om invandring. Vem är välkommen i dagens Finland?

Mats Nylund

Categories