Tillbaka till bloggen

ÖT september 2014

Språkhetsarna i Vapaa kielivalinta, en organisation som vill avskaffa den obligatoriska svenskundervisningen, har startat en synlig reklamkampanj och penninginsamling. Deras devis ”Suvaitsevaisempi Suomi – pakko pois” kan översättas ungefär till ”Ett mera tolerant Finland-tvånget bort”. Värre Orwellianskt nyspråk får man leta efter. Jag hoppas att de finländska rektorerna är så upplysta att de inte medverkar till att sprida smörjan i våra skolor, som organisationen vill.

 

Samma gäng utvidgat med Suomalaisuuden liitto samt Sannfinländarnas och Samlingspartisterna ungdomsorganisationer, överlämnade i april ett medborgarinitiativ med samma innehåll, som riksdagen ska behandla ännu i höst. Jag åhörde deras presskonferens och budskapet där handlade om allt annat än tolerans. Där kallades svenskan det gamla herrespråket, erövrarnas språk. Där hävdades att den obligatoriska svenskan hotar samhällsfreden och en av aktivisterna då meddelade att han motsätter sig och beklagar våld som uppstått på grund av den obligatoriska skolsvenskan men förstår nog att det går så…

 

Ingen tror på riktigt att Vapaa kielivalinta är ute efter ett mera tolerant Finland. Väldigt får tror att frivillighet ökar motivationen att läsa språk. Tvärt om så talar erfarenheten för motsatsen. Initiativet handlar om ren och skär språkhets och i förlängningen så handlar det om att göra Finland enspråkigt finskt. Det är en åsikt man får ha och det är fritt att driva den, men att låta påskina att man vill gör vårt samhälle mera tolerant genom att minska bildningsnivån är magstarkt.

 

Att säga en sak och mena något annat är inte ett bra sätt att bygga vårt samhälle. Språkhetsarna är inte de enda som gör det. Jag kan nämna den politiska retorik som säger vi inte har något emot flyktingar men vi tycker att de ska hjälpas i sina hemländer – trots att länderna ligger i ruiner eller där är pågående krig. Ett annat exempel är då diverse insändarskribenter och webbkommentatorer vill verka för freden i Ukraina genom att helt bortse från Rysslands brott mot internationell rätt i östra Ukraina och på Krim. Vi vill ha fred, därför ska vi inte bråka med vår starka granne utan låta dem invadera sitt grannland om de vill…

 

Vid en första anblick kan Vapaa kielivalintas kampanj verka oskyldig men själv är jag rädd för att den ökar motsättningarna i samhället. Det går inte att underskatta språkets och kulturens betydelse för människan. Om du vill ha ut människorna på gatan så är det ett effektivt sätt att angripa språk och kultur. Oärliga antikampanjer som den mot skolsvenskan är inte oskyldig, den är farlig. I Finland ska sträva efter att också i framtiden leva efter devisen Ett land-två språk. Vi ska sträva till att lära oss mera, inte mindre!

Mats Nylund

Categories