Tillbaka till bloggen

Nylund ville få besked om vad regeringen tänker göra åt vargen

Pressmeddelande 22.3.2018
Svenska folkpartiet

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) krävde besked av regeringen om vad den tänker göra för att få bukt med den växande vargstammen i västra Finland.

− För första gången sedan 1800-talet finns det bofasta vargflockar i västra Finland. Vargarna gör gårdsbesök flera gånger i veckan, sade Mats Nylund vid riksdagens frågetimme på torsdagseftermiddagen.

Nylund påpekade att vargar strövar över till exempel daghemsgårdar. Föräldrar vågar inte låta bebisar sova ute eller låta större barn leka ute och folk vågar inte motionera i skogen. Kommunerna måste ordna skolskjuts. Och bönderna fasar för betessäsongen.

− Vad tänker regeringen för att få bukt med vargarna som rör sig i befolkade områden? Hur mycket skyddsjakt ska tillåtas? frågade Nylund.

Frågan var riktad till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä från Centern. Leppä medgav att det måste finnas tillräckliga möjligheter att kunna ingripa mot aggressiva och hotfulla vargar som inte längre är skygga.

− Ministern verkade ta frågan på allvar, men nu behövs det förändringar i jaktförordningar, det räcker inte med bara ord, säger Nylund.

 

Mats Nylund

Categories