Tillbaka till bloggen

KP lokakuu 2014

Pari viikkoa sitten kuntani maatalouselinkeinoviranomaiset ottivat minuun yhteyttä ja kehottivat minua mahdollisimman nopeasti täyttämään ja palauttamaan lomakkeen 192, koska olen lopettanut kotieläintuotannon.  Koska en ollut palauttanut tätä tärkeätä lomaketta ajoissa, minua tullaan nyt rankaisemaan sanktioilla ja kasvinviljelytuen leikkauksella.

 

Toukokuussa 2012 meijeri haki viimeisen kerran maitoa tilaltani. Samassa yhteydessä meijeri ilmoitti viranomaisille, että maidontuotanto tilallani on loppunut ja maidon litratuen maksu loppui välittömästi. Seuraavana talvena lopetin eläintuotannon kokonaan ja kansallisessa nautarekisterissä ilmenee, että tämän jälkeen minulla ei ole ollut tuotantoeläimiä.

Vuonna 2012 minut velvoitettiin palauttamaan huomattavan osan investointituesta alueelliselle maatalouselinkeinoviranomaiselle, koska oli kulunut alle viisi vuotta navettani laajentamiseen tarkoitetun investointituen viimeisestä maksuerästä ja siitä, kun lopetin kotieläintuotannon. Syksyllä 2012 vaihdoin ympäristötukeni sopimuksen kotieläintuotannosta kasvinviljelytilan sopimukseen ja tein tarvittavat lisätoimenpiteet. Mutta lomake 192 jäi osittain täyttämättä. Lomakkeessa olisi pitänyt olla rasti ruudussa, että vaihdan LFA:n kansallisen lisäosan kotieläintuotannosta kasvinviljelyyn.

Keväällä 2013 ja 2014 olen jättänyt hakemuksen kasvinviljelytilana ja täten olen luullut, että viranomaiset tietävät ettei minulla ole enää eläimiä. Minullahan pitäisi olla edellytykset saada lomakkeet oikein koska olen itse toiminut EU-avustajana ja useiden vuosien ajan auttanut muita maanviljelijöitä heidän lomakkeidensa kanssa. Olen tuottajajärjestön puheenjohtaja ja keskusliiton varapuheenjohtaja. Olen istunut useissa maataloustuen neuvotteluissa ja työryhmissä ministeriössämme. Olen istunut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa yli seitsemän vuotta. Varmuuden vuoksi turvaudun itsekin EU-avustajaan, jotten unohda lomakkeita. Ja silti joku meni väärin.

Tilanne on tragikoominen. Ei ole mitään väliä kuinka monta kertaa viranomaiset ovat saaneet tiedon siitä, että minulla ei ole eläimiä kun järjestelmät eivät kommunikoi toistensa kanssa. Kun muussa lainsäädännössä vaadimme rangaistukseen tahallisuutta, taloudellista hyötyä tai harhauttamista, maanviljelijöiden rangaistukseen ei vaadita mitään näistä.

Alistamme maanviljelijöitä, jotka tuottavat ruokamme, byrokratiaan jolle ei ole vastinetta. Maanviljelijät jotka kamppailevat heikon kannattavuuden, suuren työtaakan, velkaantumiset ja sääriskien kanssa, joutuvat vielä alati pelkäämään byrokratiaa jolle he eivät voi mitään. Tämä on suunnatonta resurssien haaskausta. Tässä jos jossain on rahaa josta säästää! Jos henkilö minun taustallani ei saa lomakkeita oikein, niin miten ihmeessä muut maanviljelijät voivat onnistua?

Mats Nylund

Categories