Tillbaka till bloggen

KP joulukuu 2013

Ensi vuoden talousarvioesityksessä ehdotetaan, että alkoholiverotus nousisi keskimäärin seitsemällä prosentilla. Korotus on puolta pienempi kuin hallitus oli suunnitellut viime keväänä. Tämä johtuu siitä että laivamatkustajien tuonti Virosta kasvoi noin kymmenellä prosentilla viime kesänä verrattuna aiempaan kesään. Hallitus arvioi todennäköisesti aivan oikein, että 14 prosentin korotus johtaisi matkustustuonnin kasvuun ja vähentäisi valtion verotuloja. Alkoholitutkijat ja asiantuntijat Sosiaali- ja terveysministeriössä olisivat silti halunneet suuremman verokorotuksen.

 

Riippumatta siitä onko päätös oikea vai väärä, tilanne on tyypillinen suomalaiselle alkoholipolitiikalle. Lähes kaikessa muussa lainsäädäntötyössä tutkijoiden ja asiantuntijoiden näkemyksille annetaan suuri merkitys. Silti alkoholipolitiikassa monien mielestä tutkijat ovat yhtäkkiä väärässä. Tämä vaikka tutkijat voivat todistaa, että joka kerta kun olemme liberalisoineet alkoholipolitiikkaamme tai alentaneet alkoholin hintaa, kulutus on selvästi kasvanut.

 

Toinen esimerkki yllämainitusta ongelmasta on Vihreiden puoluepäiväpäätös. Vihreät haluavat, että kuluttajat saisivat ostaa viiniä, olutta tai siideriä mukaan kotiinsa ravintoloista. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että 350 Alkon sijasta meillä olisi yli 6 000 uutta paikkaa josta suomalaiset voisivat ostaa viinipullonsa. Yksinkertaisesti sanottuna ehdotus romuttaisi valtion alkoholimonopolin ja koko tämänhetkisen alkoholipolitiikan.

 

 

Alkoholilainsäädäntöämme uudistetaan parhaillaan. Yksi keskusteluissa olleista toimenpiteistä on, että laskisimme suurimman sallitun alkoholipitoisuuden keskioluelle jota saa myydä kaupoissa ja kioskeissa, tämänhetkisestä 4,7 prosentista 3,5 prosenttiin, aivan kuten Ruotsissa. Jo pelkästään ajatukselle on syntynyt massiivinen vastustus. Asiaa ehdottaneita alkoholitutkijoita on syytetty kieltoajan mentaliteetista ja holhouksesta. Tästä huolimatta on syytä hieman verrata itseämme Ruotsiin. Vuonna 1960 suomalaiset joivat puolet vähemmän kuin ruotsalaiset. Seitsemänkymmentäluvun alussa kun keskioluen myynti kaupoissa sallittiin, ohitimme Ruotsin suurimmassa osassa kunnista. EU jäsenyyden jälkeen kun siidereiden ja lonkeroiden myynti suomalaisissa kaupoissa sallittiin, olemme kasvattaneet eroa Ruotsiin niin paljon että vuonna 2012 suomalaiset joivat 9,6 litraa alkoholia per henkilö kun ruotsalaiset joivat 7,8 litraa. Yli kahdenkymmenen prosentin ero näkyy esimerkiksi siinä että suomalaisten kuolleisuus alkoholiin liittyviin sairauksiin on tuplasti korkeampi kuin Ruotsissa ja kirroosin määrä on korkein Euroopassa. Alkoholinkulutuksemme maksaa valtiolle miljardeja ja henkinen kärsimys, lapset jotka joutuvat ilman huolenpitoa, naiset joita pahoinpidellään ja miehet jotka joutuvat väkivallan uhreiksi, on mahdoton hyväksyä.

 

Luokittelen itseni liberaaliksi, kannatan yksilön oikeuksia, enkä ole absolutisti. Mutta kun seuraan alkoholipolitiikkaamme, alan enemmän ja enemmän tukemaan rajoittavaa linjaa. Hyväksymme turvavyön pakollisuuden, nopeusrajoitukset, autokatsastukset ja jopa kalliit mopokortit vähentääksemme liikennekuolemia. Ehkä kallis alkoholi Alkosta ja rajoitettu saatavuus ei sittenkään ole paha asia, kun se todistetusti vähentää kokonaiskulutusta ja siten alkoholikuolemia.

Mats Nylund

Categories