Tillbaka till bloggen

Keskipohjanmaa lokakuu 2013

Tänä syksynä hallitus on linjannut, että kuntien tulisi säästää 2 miljardia euroa budjeteistaan vuoteen 2017 mennessä. Yksi miljardi säästettäisiin lakisääteisistä velvollisuuksista ja toinen miljardi tehokkaammilla työtavoilla ja veronkorotuksilla. Tavoite on hyvä. Aivan kuten valtiolla, kuntien menot ovat suuremmat kuin tulot.

 

Jokaisessa työryhmäraportissa ja toimenpideohjelmassa todetaan, että elinkeinoelämän byrokraattisia esteitä tulisi poistaa. Ikävä kyllä todellisuus on päinvastainen meille maanviljelijöille ja maaseutuasukkaille. Alla pari esimerkkiä. Taloa myydessään tai vuokratessaan omistajalla pitää olla kallis energiatodistus, joka ei kerro ollenkaan talon todellista energiankulutusta. Energiatodistus perustuu keskiarvoihin ja ideologiaan. Ajokortin saamiseksi vaaditaan enemmän oppitunteja, joka tekee kortista kalliimman kuin aikaisemmin. Maanmittausmaksu on huomattavasti aikaisempaa kalliimpi. Valtion palkkaamat valvontaeläinlääkärit ajavat autolla pareittaan tiloille ilman etukäteisilmoitusta. Tämä johtaa siihen, että omistaja on varsin usein poissa ja tarkastusta ei voida suorittaa.

 

Rakentamisen ympäristölupamaksut ELY-keskuksissa ovat kolminkertaistuneet kahden vuoden sisällä, ja tämä paksusta nipusta papereita, josta yli yhdeksänkymmentä prosenttia on kopioitua standarditekstiä. Asuinrakennuksen rakentaminen maaseudulla on vaikeutunut. Kunnassa, jossa kuntakeskus kasvaa, on mahdollista, että muut alueet ovat rakennuskiellossa kaavoituksen puuttuessa. Mahdollinen rakennushanke törmää silloin kalliiseen ja pitkään prosessiin saadakseen poikkeusluvan. Liikkeet, jotka vaativat suuret tilat, kuten maataloustarvikeliikkeet, eivät nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan saa rakentaa alueille, jossa ei ole joukkoliikennettä. Onko kukaan kuullut maanviljelijästä, joka lähtee ostamaan traktoria bussilla tai raitiovaunulla? Olen juuri saanut oppia että kaavoitetulla alueella jopa omalla tontilla, puiden kaatamiseen tarvitaan lupa! Tämä kuulostaa käsittämättömältä pohjanmaalaiselle maanviljelijälle. Esimerkkejä liiallisesta lainsäädännöstä on monia.

 

Valituksistani huolimatta hallitus on mielestäni oikealla linjalla. Meidän tulisi lopettaa liiallinen sääntely. Eritoten hoitoalalla ja koulujärjestelmässä ammatti-ihmiset sanovat, että aivan liian suuri osa heidän työpäivästään menee raportointiin vain raportoimisen vuoksi. Se aika on pois potilailta tai oppilailta. Ministeriömme eivät kuitenkaan muuta suuntaansa niin helpolla. Pelkään, että saamme vielä vuoden ajan enemmän uusia lakialoitteita, jotka lisäävät byrokratiaa ja nostavat kustannuksia, kuin aloitteita, jotka helpottaisivat tilannetta. Mutta jostakin meidän on aloitettava.

Mats Nylund

Categories